Jäsenedut

Suomen Brittikissat ry tukee sydänultrausta rahallisesti

Suomen Brittikissat ry haluaa ehkäistä HCM:n esiintymistä briteillä ja siksi haluaa tukea brittien sydänultrausta rahallisesti. Kaikki kasvatuskissat suositellaan ultrattavaksi. Yhdistys maksaa vuoden 2022 alusta lähtien britin sydänultrauksesta korvausta 40 €/ultraus, enintään kerran vuodessa/kissa ja enintään kolme kertaa/kissa. Korvaushakemuksen voi tehdä sydänultrauksesta, joka on tehty aikaisintaan 1.1.2022.

Kissojen yleisin sydänsairaus on hypertrofinen kardiomyopatia (HCM), ja sitä esiintyy kaikissa roduissa. Sairaus aiheuttaa sydänlihaksen paksuuntumista ja pahimmassa tapauksessa kissa voi menehtyä jo nuorella iällä.
Briteille ei ole vielä olemassa geenitestiä sairauden ehkäisemiseksi, joten sydämen ultraäänitutkimus on ainoa tapa todeta sairaus. Sairaudesta esiintyy periytyvää ja toissijaista eli jostain muusta syystä johtuvaa muotoa.
Tavallisimmat toissijaisen kardiomyopatian aiheuttajat ovat kilpirauhasen liikatoiminta, kohonnut verenpaine, synnynnäinen sydänsairaus ja kasvuhormonin liikaeritys.
Periytyvä muoto oireilee yleensä 4-6 ikävuoteen mennessä ja toissijainen HCM voi tulla esiin vasta myöhemmin. Kissa voi siten saada HCM:n, vaikka sen molemmat vanhemmat olisi testattu terveiksi.

Edellytykset korvaukselle:
Ultrattavan britin omistaja on Suomen Brittikissat -yhdistyksen jäsen ultraushetkellä.
Ultraushetkellä britti on 1-7-vuotias.
Sydänultraus on tehty välineistöllä, jonka herkkyys on vähintään 7,5 MHz.
Toimenpiteen on tehnyt sydänultraukseen hyvin perehtynyt eläinlääkäri (tarkista, kun varaat aikaa).
Korvaus pitää hakea 3 kuukauden sisällä ultraamisen ajankohdasta. Kissan omistajan on lähetettävä korvaushakemus liitteineen yhdistyksen sihteerin sähköpostiosoitteeseen anu.mikkonen(at)hotmail.com.

Korvaushakemuksen liitteeksi tarvitaan seuraavat asiakirjat:
Kopio tutkimustuloksista (sydäntutkimuksesta on täytetty ja allekirjoitettu Suomessa käytössä oleva lomake esim. tämä tai Pawpedsin lomake).
Laskukopio
Kissan sukutaulun kopio
Tilinumero, jolle korvaus maksetaan