NÄYTTELYT

Kissanäyttelyiden tarkoituksena on tuoda esille erilaisia rotuja ja valistaa yleisöä hyvästä kissanhoidosta. Näyttelyissä on mahdollisuus luoda kontakteja ja viettää mukavaa vapaa-aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa. Kissanäyttelyitä järjestetään ympäri Suomea useita kertoja vuodessa.

Näyttelyyn osallistuvan kissan on oltava terve. Sen turkin tulee olla hoidettu ja kynsien kärjet leikatut. Näyttelyyn eivät saa osallistua alle kilon painoiset pennut, tiineet naaraat, maitoa erittävät naaraat tai naaraat, joilla on alle 3 kuukautta vanhat pennut. Näyttelyyn osallistuminen on kielletty myös kuuroilta kissoilta sekä kissoilta, joilta on typistetty häntä tai korvat tai amputoitu kynnet. Ennen näyttelyn alkua eläinlääkäri tarkastaa jokaisen kissan terveydentilan ja sen, että kissalla on voimassa näyttelysääntöjen mukaiset rokotukset.

Kissat ovat näyttelypäivän ajan häkeissä, joista omistaja tai hänen valtuuttamansa henkilö vie kissat tuomarin arvosteltavaksi kunkin omalla vuorollaan. Kaikilla roduilla on omat rotumääritelmänsä. Ensin tuomari arvostelee jokaisen kissan erikseen ja kirjoittaa kissalle arvostelusetelin. Jos samassa luokassa kilpailee useampi kuin yksi kissa, tuomari laittaa kissat arvionsa mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Sen jälkeen valitaan värin paras kissa. Lopuksi jokainen tuomari valitsee kaikkien arvostelemiensa kissojen joukosta tuomarin parhaat, jotka menevät näyttelyn lopussa järjestettävään paneeliin. Tässä loppukilpailussa assistentit esittelevät kissat tuomareille, jotka äänestävät nominoiduista kissoista näyttelyn voittajat eli Best In Show-kissat.

Kannattaa kokea näyttelyn tunnelma oman kissan kanssa. Parhaimmillaan siitä saattaa alkaa vuosia kestävä hauska harrastus. Kissat eivät kuitenkaan voitoista tai arvosteluista piittaa, mutta useimmat kissat tottuvat näyttely-ympäristöön. Osa kissoista jopa pitää esiintymisestä ja saamastaan huomiosta.

Näyttelyn järjestäjän toimesta kaikille kissoille on varattu näyttelyhäkki, jonka koko on 65x65x55 cm. Myös omaa häkkiä (esim. sturdi) voi käyttää, jos siitä ilmoittaa ilmoittautumislomakkeessa näyttelyn järjestäjälle.

Lisätietoja näyttelyistä löytyy runsaasti www.kissaliitto.fi /näyttelyt-sivuilta. Siellä on muun muassa ilmoittautumisohje, asiaa rokotuksista, hygieniaohjeet sekä kysymys- ja vastauspalsta.

YLEISET HYGIENIAOHJEET KISSANÄYTTELYYN

1. Tarkista hyvissä ajoin ennen kissanäyttelyä, että kissasi tarvittavat rokotukset ovat voimassa.

2. Jos perheesi kissoista yksikin osoittaa ripulin, nuhan tai muun sairastumisen merkkejä, on silloin parasta kaikkien kannalta, että perheen kaikki kissat jäävät kotiin. Eläinlääkärintodistusta vastaan näyttelymaksusta saa takaisin 75 % järjestävältä yhdistykseltä.

3. Muista pitää tarpeeksi pitkiä välejä näyttelyihin osallistumisessa, jotta kissasi ei rasitu liikaa. Stressi heikentää vastustuskykyä.

4. Pidäthän näyttelykissat erillään kantavista ja pentujaan hoitavista emoista sekä alle luovutusikäisistä pennuista.

5. Varaa näyttelyä varten omat puhtaat verhot, ruoka- ja saniteettiastiat. Voit myös käyttää omaa puhdistettua näyttelyhäkkiä.

6. Vaikka järjestäjä onkin desinfioinut häkit näyttelyn pystytyksen yhteydessä, voit vielä itse desinfioida ja pyyhkiä häkin ennen verhojen asettamista. Näyttelyyn on hyvä varata desinfiointiainetta, kertakäyttöpaperia ja roskapusseja.

Noudata desinfiointiaineen käyttöohjetta ja huomioi riittävä vaikutusaika. PHMB-biguanidiyhdisteitä ei tulisi käyttää näyttelytilassa, koska niiden on todettu olevan terveydelle hyvin haitallisia erityisesti hengitettyinä.

7. HUOLEHDI KÄSIHYGIENIASTASI. Pese kätesi vedellä ja saippualla ja kuivaa ne hyvin. Muista pestä myös sormienvälit, kämmenselät ja kynnenaluset. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista käsidesiä. Pese ja desinfioi käsiäsi useasti näyttelypäivän aikana!

8. Näyttelyhäkin edustaan saa laittaa ”Ethän koske kissaa” -merkin tai kirkkaan läpinäkyvän muovin. Häkkiä ei kuitenkaan saa lukita.

9. Opasta ystävällisesti yleisöä olemaan koskematta kissoihin. Jos annat luvan koskea kissaasi, huolehdi, että kädet pestään tai desinfioidaan ensin. Älä koske muiden kissoihin ilman, että peset tai desinfioit kätesi ennen ja jälkeen.

10. Varaa näyttelyyn kissallesi omat lelut ja huiskat, älä anna sen leikkiä toisten käyttämillä leluilla. Myös tuomariarvosteluun voi viedä oman huiskan.

11. Tyhjennä hiekkalaatikko kannellisiin, tarkoitusta varten varattuihin jätesäkkisäiliöihin. Älä laita jätöksiä ja/tai hiekkaa vessanpönttöön tai paperikoreihin.

12. Muista, että kissan omistajana vastaat kissasta ja näyttelyhäkin siisteydestä koko näyttelyn ajan. Näyttelyhäkki ja sen ympäristö on jätettävä siistiksi näyttelyn päätyttyä!

13. Pese näyttelyverhot heti näyttelyn jälkeen. Vaihda ja pese näyttelyn jälkeen myös omat vaatteesi ja peseydy itsekin hyvin. Myös kevythäkki ja näyttelylaukku tulee pestä, käsitellä desinfiointiaineella tai saunottaa.

Muista, että oma toimintasi vaikuttaa merkittävästi kissasi tartuntariskiin!